DnnForge - NewsArticles
Ελαχιστοποίηση

 Στην εκδήλωση παρουσίασης - απολογισμού των έργων του προγράμματος "Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης" (ΟΣΑΑ), που έγινε την περασμένη Τρίτη στη Δημοτική Καπναποθήκη, αναφέρθηκε ντροπαλά πως αυτά ξεκίνησαν το 2009. Συμβάλλοντας στον προβληματισμό καταθέτω τις σκέψεις μου, απόσταγμα της εμπειρίας και της γνώσης από τη διαχείριση του Προγράμματος.

Ξεκινώ από πέντε διαπιστώσεις:
1) Ο σχεδιασμός ξεκίνησε το 2009. Σήμερα, έξι χρόνια μετά, το μοναδικό έργο που ολοκληρώθηκε είναι η ανάπλαση του δυτικού παράλιου τείχους δίπλα στο λιμάνι. Αυτό μας υποδεικνύει πως δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Η υπομονή και όχι η φαντασία είναι η πιο μεγάλη αρετή σε παρόμοιες δράσεις. Ο σχεδιασμός είναι μακροπρόθεσμος και δεν δίνει άμεσα αποτελέσματα. Άλλωστε, το διακύβευμα είναι μεγάλο και σημαντικό ενώ εμπλέκονται πάρα πολλές υπηρεσίες, που θέλουν να έχουν λόγο και συνήθως επιμένουν πεισματικά στα δικά τους στερεότυπα. 
2) Το αρχικό μας "πάτημα" ήταν τα έργα αναπλάσεων, που έγιναν επί δημαρχίας Εριφυλλίδη στην Παναγία. Το ΕΣΠΑ έκανε πιο αυστηρές τις απαιτήσεις. Χρειάστηκε να γίνει έρευνα κοινωνικού, οικονομικού και ανθρωπογεωγραφικού πεδίου για να τεκμηριωθούν η περιοχή παρέμβασης και τα προτεινόμενα έργα. Και ατέλειωτες ώρες συζητήσεων στο πλαίσιο του εταιρικού σχήματος, στο οποίο συμμετέχουν όλες σχεδόν οι αρχές και οι φορείς της πόλης. Το νέο ΕΣΠΑ θα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Η σημερινή αρχή θα πρέπει να έχει κατά νου πως αυτό που σχεδιάζει τώρα θα υλοποιηθεί από τη διοίκηση που θα προκύψει από τις εκλογές του 2019!
3) Στην Καβάλα η ιστορική μνήμη διακόπηκε βίαια πολλές φορές. Τα ΟΣΑΑ μπορούν να βοηθήσουν ώστε να ανασυνθέσουμε τη μνήμη, να τη ζωντανέψουμε και να πλάσουμε το καινούργιο αφήγημα της πόλης. Στην ουσία να ξαναβρούμε την ταυτότητα της πόλης μας και να την εμπλουτίσουμε με νέα στοιχεία.
4) Τα ΟΣΑΑ συγκροτούν ένα σύνολο που δεν έχει το μονοδιάστατο μέγεθος ενός ή περισσότερων έργων "ανάπλασης". Πάνε πολύ πιο πέρα από την απλή αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση: υπηρετούν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα νέων στόχων και προσανατολισμών για ολόκληρη την πόλη. Αποτελούν πυρήνες ανάπτυξης και δημιουργούν εστίες οικονομικής δραστηριότητας, επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, καταπολέμησης της φτώχιας και της ανεργίας. Δημιουργούν έναν άξονα δράσεων, από τον οποίο μπορούν να εξαρτηθούν ένα μεγάλο πλήθος από πρωτοβουλίες του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Φυσικά και του ίδιου του Δήμου.
5) Όλοι συμφωνούμε πως δεν πρόκειται για απλά έργα. Αντιθέτως, ορίζουν το μέλλον όλων μας. Διαμορφώνουν το ανθρωπογενές περιβάλλον, επηρεάζουν τις συνήθειες των κατοίκων, ομορφαίνουν την εικόνα και βελτιώνουν τη λειτουργία της πόλης. Συνεπώς πρέπει να διέπονται από σταθερότητα αρχών και συνέπεια στην εφαρμογή τους.

Ο σχεδιασμός λοιπόν, που ξεκίνησε το 2009, κατέληξε στο 2012 με προτάσεις για διάφορα δημοτικά έργα, εκ των οποίων ένα αποπερατώθηκε πλήρως (Δυτικό παράλιο τείχος στο λιμάνι) και άλλα βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια αποπεράτωσης (Μεγάλη Λέσχη = συνεδριακό κέντρο και χώρος περιοδικών εκθέσεων, παλιός μεντρεσές = Μουσείο Προσφυγικού Μικρασιατικού Ελληνισμού μαζί με διαμόρφωση στην οδό Πιπίνου στις Καμάρες). Έτοιμα έργα για το νέο ΕΣΠΑ είναι η διαμόρφωση του πίσω οικοπέδου και των κτιρίων Κρέη λίγο μετά τον φούρνο Τσινάρη, όπου μάλιστα έχει αναδειχθεί ανάδοχος, καθώς και η πλατεία Καπνεργάτη, όπου έχει ολοκληρωθεί πλήρως η μελέτη μετατροπής σε Κήπο όλου του χώρου, από την Καπναποθήκη μέχρι τα φανάρια. Εύχομαι να μπορέσει η σημερινή δημοτική αρχή να τα εντάξει, θεωρώ δε πως δεν ήταν κακό να ζητηθεί η βοήθεια του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και των Καβαλιωτών περιφερειακών συμβούλων.

Μένοντας προσηλωμένοι σε αυτές τις κατευθύνσεις, καταφέραμε να εντάξουμε και άλλα έργα στην ίδια περιοχή, με χρηματοδότηση από διαφορετικά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η ανάπλαση της Ερυθρού Σταυρού και της γύρω περιοχής είναι ένα παράδειγμα (ΕΣΠΑ Υπουργείου Εσωτερικών). Η συντήρηση - ανακαίνιση του 12ου Δημοτικού Σχολείου στον Άι-Γιάννη (ΕΣΠΑ Υπουργείου Περιβάλλοντος) αλλά και η προστασία της Ραψάνης (ΕΣΠΑ Περιφέρειας), επίσης. Και φυσικά η μεταφορά του Μουσείου Καπνού, του Λαογραφικού Μουσείου και της Συλλογής Πολύγνωτου Βαγή στην Καπναποθήκη (ΕΣΠΑ Περιφέρειας). Με πόρους και τεχνικά μέσα του Δήμου προχωρήσαμε στην αλλαγή του Σχεδίου Πόλης πίσω από τις Καμάρες προς το Καρνάγιο και προς το 1ο Γυμνάσιο ενώ ολοκληρώσαμε την αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης στην οδό Κουντουριώτη και στην πλατεία Νικοτσάρα.

Η δική μου πρόταση είναι πως η σημερινή διοίκηση του Δήμου πρέπει να μείνει προσηλωμένη στην ίδια λογική. Το παράδειγμα έργων και δράσεων που ακολουθήσαμε, είναι καλό να συνεχιστεί (ως αξίωμα, όχι απαραίτητα ως κατάλογος έργων). Τα ΟΣΑΑ, όπως κι αν ονομάζονται στο μέλλον, είναι απλώς η αφορμή. Ξεκινώντας από αυτά, μπορεί ο Δήμος να αναμορφώσει την πόλη. Άλλωστε, η δήμαρχος επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι ετοιμάζει τη μεταφορά των υπηρεσιών του Δήμου στην Καπναποθήκη του ΕΟΚ. Αυτό αμέσως μας βάζει όλους στον ευχάριστο μπελά να αναρωτηθούμε ποια θα είναι η μελλοντική χρήση των δύο εμβληματικών δημοτικών κτηρίων, του άσπρου και του κίτρινου, που βρίσκονται στην περιοχή παρέμβασης.

 

 

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πρωϊνή στις 11.8.2015

[Περισσότερα...]

Δημοσιευμένο σε: Δελτία Τύπου 2015
Actions: E-mail | | Comments (0) RSS comment feed | |

Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να στείλουν σχόλια. Για εγγραφή επιλέξτε Εδώ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:


Όνομα (Απαιτείται)

Email (Απαιτείται)

Website

Σχόλια

Δεν υπάρχουν προς το παρόν σχόλια.
Hosted & Sponsored by Vertitech