DnnForge - NewsArticles
Ελαχιστοποίηση

Πρόεδρε, Δήμαρχε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ψηφίζεται σήμερα ο προϋπολογισμός του 2015, πέμπτος κατά σειρά του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Καβάλας. Βλέποντάς τον αισθάνομαι ακόμη μια φορά δικαιωμένος. Αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως η συνένωση των δυνάμεων, η καλύτερη αξιοποίηση των κοινών περιουσιακών στοιχείων, η ενδοκοινοτική αλληλεγγύη και αμοιβαιότητα είναι ικανές να σπάσουν το κέλυφος της αδράνειας και της υποταγής, να ξεπεράσουν τα προβλήματα που μας επέφερε η οικονομική κρίση.

Η κατάθεση του προϋπολογισμού αποτελεί κορυφαία στιγμή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με αυτόν η νέα Διοίκηση του Δήμου Καβάλας καταθέτει ουσιαστικά την πολιτική της πρόταση και τον σχεδιασμό για το επόμενο έτος.

Τι μας λέει όμως η διοίκηση με τον τρόπο που φτάνει σήμερα για συζήτηση αυτό το θέμα; Ότι γρήγορα ξέχασε τις προγραμματικές διακηρύξεις της πως όλα τα σοβαρά ζητήματα του Δήμου θα περνάνε πρώτα από ευρεία διαβούλευση. Αν ο προϋπολογισμός δεν είναι συμμετοχικός, αν δεν καλείται ο λαϊκός παράγοντας να τον συζητήσει, να τον σχολιάσει, να τον διαμορφώσει, τότε προς τι όλες οι πομπώδεις προεκλογικές υποσχέσεις; Θυμίζω πως το πρόγραμμα της «Ανάσας» είχε αφιερώσει ολόκληρες σελίδες για τον τρόπο που θα λαμβάνονται στο εξής οι αποφάσεις, με λαϊκή συμμετοχή, συζητήσεις από τη «βάση» προς τα «πάνω», συνδιαμόρφωση με χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος. Πολύ γρήγορα τα ξεχάσατε και λυπούμαστε πολύ, γιατί θα ήταν ένα ενδιαφέρον πείραμα: πώς μια παράταξη με τα δικά σας συντηρητικά πολιτικά χαρακτηριστικά θα έβαζε τον λαό να αυτενεργήσει. Άρα, εδώ τελειώνουν τα ψέματα και αρχίζει η ωμή αλήθεια. Η «αλήθεια» του αυταρχισμού, της άνωθεν λήψης των αποφάσεων, του παραμερισμού του λαού από μια ηγεσία που δήθεν ξέρει το συμφέρον του και αποφασίζει μονομερώς γι’ αυτόν.

Μας θυμίζετε επίσης ότι το προεκλογικό σας πρόγραμμα δεν ήταν παρά ένα συμπίλημα ιδεών και σκέψεων, ακόμη και παράνομων προτάσεων, “λίθοι και πλίνθοι ατάκτως ερριμμένοι”. Ελπίζουμε να μη καταντήσει έτσι ο Δήμος μας.

Όσον αφορά αυτόν καθ’ αυτόν τον προϋπολογισμό, για μια ακόμη φορά, αγαπητοί συνάδελφοι της νέας διοίκησης, σας καλωσορίζουμε στον πραγματικό κόσμο. Ήδη αντιλαμβάνεστε πόσο μακριά βρίσκεστε σήμερα από την εύκολη παροχολογία της προεκλογικής περιόδου. Ελπίζω να έχετε συνειδητοποιήσει ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι συγκεκριμένα και περιορισμένα. Πλέον οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ συντάσσονται βάσει πλαισίων που θέτει ο νόμος. Και δεν είναι δυνατό να φορτωθούν με ψευδή ή πλαστά στοιχεία, που δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα αλλά ρίχνουν στάχτη στα μάτια των αφελών.

Στο πλαίσιο αυτής της σταδιακής ωρίμασης, που ελπίζουμε να έχει συνέχεια (για το καλό όλων των Καβαλιωτών), έχουμε διαπιστώσει τα εξής:

  • Τα οικονομικά του Δήμου μας εξυγιάνθηκαν και βελτιώθηκαν. Παρατηρούμε για παράδειγμα ότι στο σκέλος των εσόδων (κωδικός 5) μεταφέρεται από το 2014 ένα μεγάλο χρηματικό υπόλοιπο ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, υπάρχει η πρόβλεψη για μεταφορά 6,4 περίπου εκατομμυρίων ευρώ στο 2015. Αυτό δείχνει ότι χάρη στις σκληρές προσπάθειες της δικής μας διοίκησης δημιουργήθηκε ένα δίχτυ ασφαλείας για τη νέα διοίκηση του Δήμου.

  • Ο προϋπολογισμός του 2015 είναι ισοσκελισμένος και ρεαλιστικός. Έτσι μας διαβεβαιώνει και το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας του Υπουργείου Εσωτερικών.

  • Οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές λιγοστεύουν παρά τη μείωση των εσόδων που έχει υποστεί η τοπική αυτοδιοίκηση από τις επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού, σε ύψος άνω του 50% έναντι του 2009. Ήδη έχει μηδενιστεί ο κωδικός των εξόδων για όσα χρωστάμε από τα Παρελθόντα Οικονομικά Έτη. Αυτό σημαίνει ότι η νέα διοίκηση το 2015 δεν θα χρειαστεί να πληρώσει ούτε 1 ευρώ για παλιές οφειλές. Σας θυμίζω, κυρία δήμαρχε, ότι εσείς ως πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών το 2006 μας αφήσατε ένα χρέος που υπερέβαινε τις 200.000€.

  • Επιπρόσθετα ο προϋπολογισμός αναδεικνύει τη συνέχιση του έργου που ξεκινήσαμε και το οποίο θεωρούμε σημαντικό και πολύ μεγάλο, ιδίως όσον αφορά τις εντάξεις και υλοποιήσεις έργων μέσω του ΕΣΠΑ και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που πολλές φορές δημιουργούνται από τις διαδικασίες που θεσμοθετεί το κράτος αλλά και από τις απρόβλεπτες συνθήκες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια υλοποίησης των έργων. Όμως έχουμε την ακράδαντη πεποίθηση ότι μόνο έτσι ο Δήμος θα μπορεί εφεξής να υλοποιεί μικρά και μεγάλα έργα, τα οποία επιλύουν χρόνια προβλήματα της πόλης και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

  •  

    Στο σκέλος των εσόδων, παρουσιάζεται για άλλη μία χρονιά μείωση των τακτικών εσόδων, το οποίο είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης. Αυτό μας θυμίζει ότι ο κίνδυνος της απόκλισης και της δημιουργίας χρέους στο Δήμο είναι πάντα υπαρκτός. Για αυτόν τον λόγο καλούμε τη νέα Διοίκηση σε εγρήγορση, έτσι ώστε να μην κληθεί ο πολίτης να πληρώσει τα «σπασμένα».


Η περαιτέρω αύξηση των εσόδων, κρίνεται από όλους μας σημαντική, για την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης οικονομικής αυτοτέλειας του Δήμου. Για εμάς μεγάλες προκλήσεις όπως η αξιοποίηση του παλαιού Νοσοκομείου, του Διόνυσου, ακόμη και η επιτυχής ολοκλήρωση της ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή εσόδων τόσο για τον Δήμο όσο και για την τοπική οικονομία. Το ΕΣΠΑ επίσης θα μειώνεται κεντρικά, άρα είναι παράγων επιβίωσης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αυξήσουμε τους δικούς μας πόρους. Στο σημείο αυτό βλέπουμε μια υστέρηση στις μελέτες. Παρά το γεγονός ότι φέτος η ΣΑΤΑ που παίρνουμε είναι μεγαλύτερη από τα δυο τελευταία χρόνια και παρά το γεγονός ότι σας παραδίδουμε ένα ποσό περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ για τεχνικά έργα, δεν φαίνεται να σχεδιάζονται μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση.

Γι’ αυτό θεωρούμε σήμερα την ψήφιση του προϋπολογισμού μια διαδικασία πολιτικά κολοβή. Ο προϋπολογισμός είναι κυρίως ένα τεχνικό ζήτημα. Όμως ο σχεδιασμός, οι στόχοι που μπαίνουν πολιτικά, οι διεκδικήσεις και οι οραματισμοί φαίνονται με τρόπο εναργή και σαφή μόνο στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, το οποίο όμως δυστυχώς δεν φέρατε σήμερα προς ψήφιση. Ακούσαμε μονάχα μια ωραία έκθεση ιδεών του αντιδημάρχου. Αυτή η παράλειψη καταλογίζεται πολιτικά ως ένδειξη αδιαφορίας προς όλους εμάς, όχι μόνο όσους βρισκόμαστε σε αυτήν εδώ την αίθουσα αλλά και προς όλους τους Καβαλιώτες.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, αφορά ουσιαστικά τον τρόπο διάθεσης των πόρων που εμπιστεύονται οι πολίτες και η πολιτεία στη Διοίκηση του Δήμου και σας παροτρύνουμε να εργαστείτε με γνώμονα το καλό της πόλης και των πολιτών της. Εμείς ως δημοτική παράταξη θα είμαστε θετικοί, παρόλες τις επιμέρους ενστάσεις μας, διότι πιστεύουμε πρώτον ότι εσείς ως νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να είστε σε θέση να υλοποιήσετε κατά το μέγιστο δυνατόν το πρόγραμμα σας και δεύτερον ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει πεδίο συνθέσεων και συνεργασιών με γνώμονα το συμφέρον της πόλης.

Ταυτόχρονα οφείλουμε ως παράταξη να ελέγχουμε την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού και των έργων σας. Έτσι, δεν θα κρυβόμαστε πίσω από την αστεία επίκληση πως δεν ψηφίσαμε τάχα τον προϋπολογισμό όταν πρόκειται να εγκρίνουμε ένα έργο, έναν ανακεφαλαιωτικό πίνακα ή μια παράταση εκτέλεσης του έργου. Διατηρούμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να σας κρίνουμε υπεύθυνα και εποικοδομητικά.

Πρέπει όλοι να αγωνιστούμε ώστε στους δύσκολους αυτούς καιρούς που περνάει η κοινωνία μας, τα 5 επόμενα χρόνια να μην είναι 5 χαμένα χρόνια, αλλά χρόνια δημιουργίας και ανάτασης για τον Δήμο μας. Το χρωστάμε στους πολίτες του Δήμου, στους νέους, στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, στα νέα ζευγάρια, στους επαγγελματίες, στους ανέργους, που πέρασαν και περνούν δύσκολες στιγμές λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και που για πολλούς από αυτούς ο Δήμος μας, αποτελεί τον τελευταίο θεσμικό όργανο της πολιτείας, στον οποίο μπορούν να προσβλέπουν και να ελπίζουν.

Δημοσιευμένο σε: Δελτία Τύπου 2014
Actions: E-mail | | Comments (0) RSS comment feed | |

Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να στείλουν σχόλια. Για εγγραφή επιλέξτε Εδώ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:


Όνομα (Απαιτείται)

Email (Απαιτείται)

Website

Σχόλια

Δεν υπάρχουν προς το παρόν σχόλια.
Hosted & Sponsored by Vertitech