DnnForge - NewsArticles
Ελαχιστοποίηση

 Πρόεδρε, Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι,


Όταν πρωτοεκλέχτηκα δήμαρχος το 2006 η χώρα μας, το κράτος μας, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έμοιαζαν καθόλου με αυτό που βλέπουμε και βιώνουμε σήμερα. Όλα ήταν διαφορετικά. Και πάνω από όλα, διέφεραν απολύτως και ουσιαστικά οι πόροι που εισέπρατταν οι Δήμοι από την κεντρική διοίκηση αλλά και από τους πολίτες.

Μετά το 2010 όλοι οι θετικοί οικονομικοί δείκτες κατρακυλούν. Γίνονται αρνητικοί. Τα οικονομικά στοιχεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταρρέουν. Είναι φανερό πλέον ότι πρέπει να βρεθούν και άλλοι πόροι. Κάποτε, αγαπητοί συνάδελφοι, οι Δήμοι έμοιαζαν με έναν επαίτη που άπλωνε τα δυο του χέρια, το ένα προς το κράτος ζητώντας ή διεκδικώντας πρόσθετη χρηματοδότηση, το άλλο προς τους πολίτες απαιτώντας νέους φόρους. Θα θυμίσω στους πιο παλιούς εδώ μέσα ή στους πιο εμβριθείς πως η πρώτη και δυστυχώς η τελευταία σημαντική μεταρρύθμιση όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Δήμων και Κράτους έγινε με τον Ν. 2539/1997 που καθιέρωσε τον αντικειμενικό τρόπο χρηματοδότησης, κυρίως με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο. Ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην εντέλεια. Πάντοτε γίνονταν παρακρατήσεις πόρων, τις οποίες μάλιστα ο Κώστας Καραμανλής προτού γίνει πρωθυπουργός αποκαλούσε «υπεξαίρεση». Για να τηρήσει και ο ίδιος αργότερα τον κανόνα των παρακρατήσεων, των υπεξαιρέσεων, των αδικιών σε βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όσον αφορά τις σχέσεις του Δήμου μας με τους δημότες, θα θυμίσω πως η διοίκηση Εριφυλλίδη είχε αυξήσει τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού σχεδόν 50% το 2000, για να μείνουν έκτοτε σταθερά την επόμενη δεκαετία. Μόλις μετά το 2010 άρχισαν σταδιακά και κατά κατηγορίες να μειώνονται. Το αποφασίσαμε βλέποντας την οικονομική κρίση, που έπληττε ολοένα και περισσότερους Καβαλιώτες.

Αντιλαμβάνομαι την αγωνία της σημερινής διοίκησης του Δήμου. Έχει να αντιμετωπίσει την κακοπιστία της κεντρικής διοίκησης και τις αλλεπάλληλες υπαναχωρήσεις και διαψεύσεις του κράτους μας. Έχει να αντιμετωπίσει και τη μείωση της αγοραστικής ικανότητας των δημοτών. Όσοι δεν έχασαν τις δουλειές τους, είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, τις συντάξεις τους να χάνονται, ακόμη και την αξία του σπιτιού τους να εκμηδενίζεται.

Αντιλαμβάνομαι και την αγωνία της να φανεί ότι καινοτομεί. Σήμερα λοιπόν έρχεται με μια μακροσκελή εισήγηση να μας ζητήσει να εγκρίνουμε τη μείωση των τελών μόνο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επ’ αυτού θα αρκούσε η έγκριση, η επικαιροποίηση αν θέλετε αλλεπάλληλων δικών μας αποφάσεων που επιβάλλουν την ίδια μείωση. Κομίζετε γλαύκα εις Αθήνα αγαπητοί συνάδελφοι της διοίκησης. Αυτό το κοινωνικό μέτρο αποφασιζόταν και εφαρμοζόταν από την παράταξή μας συνεχώς από το 2007 και μετέπειτα.

Η καθαριότητα και ο φωτισμός μιας πόλης είναι κοινωνικό αγαθό και αναπτυξιακό χαρακτηριστικό της. Βελτιώνουν την εικόνα της αυτοεκτίμησης των κατοίκων. Την κάνουν πιο ελκυστική στους επισκέπτες. Παρέχουν το αίσθημα της ασφάλειας σε όλους. Αξίζει τον κόπο να πληρώσουμε γι’ αυτά. Να βάλουμε το χέρι στην τσέπη, για να είναι η Καβάλα μας καθαρή και φωτισμένη. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ώστε να μειωθούν τα έξοδα κι έτσι να υπάρξει μια οριακή έστω μείωση των τελών και σε άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας.

Στην εισήγηση του αντιδημάρχου οικονομικής υπηρεσίας διαπιστώνουμε ότι δεν λαμβάνονται υπόψη:

  • Τα έσοδα από άλλους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

  • Η μείωση των εξόδων καυσίμου. Όλοι γνωρίζουμε την πτώση της τιμής του βαρελιού, που φτάνει έστω και με καθυστέρηση στον καταναλωτή. Επισημαίνω και ένα ακούσιο, φαντάζομαι, σφάλμα στην εισήγηση. Αναφέρεται ότι το 2009 ξοδεύτηκαν 200.000€ για καύσιμα της υπηρεσίας καθαριότητας. Όμως αυτό αφορά μόνο τον τότε Δήμο Καβάλας και όχι τον τότε Δήμο Φιλίππων, που ξόδευε άλλα τόσα. Ας μη δραματοποιούμε λοιπόν τα ποσά και τα έξοδα.

  • Η αναμενόμενη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος χάρη στην αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού και την τοποθέτηση ενεργειακών τύπου LED στις αναπλάσεις Κρηνίδων, Ερυθρού Σταυρού – Βενιζέλου – πάρκου Φαλήρου, καθώς και στο αθλητικό κέντρο της Καλαμίτσας «Αλ. Δήμογλου».

Υπ’ αυτή την έννοια θα μπορούσε να υπάρξει κάποια αναπροσαρμογή των τελών προς τα κάτω, ιδίως όσον αφορά κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών που αδικούνται με το σύστημα της χρέωσης ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ δεν παράγουν ικανή ποσότητα απορριμμάτων. Πρόκειται για τα συνεργεία αυτοκινήτων και για τα πρατήρια καυσίμων.

Όλες οι υπόλοιπες σκέψεις του αντιδημάρχου μας βρίσκουν σύμφωνους. Αποτελούν τον βασικό κορμό των προσπαθειών που κάναμε με μεγάλη επιμονή, πίστη και μεθοδικότητα παρά τις αντιξοότητες τα τελευταία χρόνια. Η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση (για την οποία εκκρεμεί πρότασή μας για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ), η αλλαγή των λαμπτήρων (για την οποία πήραμε απόφαση να μελετηθεί), το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού που εγκαταστήσαμε εμείς στον Δήμο και σταδιακά αξιοποιείται από τις υπηρεσίες μπορούν να επιφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση στα οικονομικά της ανταποδοτικής υπηρεσίας. Επ’ αυτών πρέπει να γίνει ιδιαίτερη συζήτηση όχι μόνο στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στην κοινωνία. Ανοιχτή, μεγάλη συζήτηση, με διάρκεια και χωρίς ύποπτες βιασύνες. Όχι εν κρυπτώ και με συνθήκες πανικού, όπως η σημερινή συνεδρίαση.

Παρότι η εισήγηση δεν μας ικανοποιεί, την ψηφίζουμε ελπίζοντας πως η σταδιακή είσοδος της νέας διοίκησης στον πραγματικό κόσμο και όχι στον κόσμο των υποσχέσεων και του λαϊκισμού θα της επιτρέψει να διοικήσει με κάποια σοβαρότητα στο μέλλον. Ώστε να βρουν πραγματική βοήθεια οι Καβαλιώτες στον σημερινό δύσκολο αγώνα της οικονομικής επιβίωσης.

Δημοσιευμένο σε: Δελτία Τύπου 2014
Actions: E-mail | | Comments (0) RSS comment feed | |

Μόνο εγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να στείλουν σχόλια. Για εγγραφή επιλέξτε Εδώ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:


Όνομα (Απαιτείται)

Email (Απαιτείται)

Website

Σχόλια

Δεν υπάρχουν προς το παρόν σχόλια.
Hosted & Sponsored by Vertitech